maanantai 13. marraskuuta 2017

Seikkailua Alankomaissa

Ennen kuin on liikaa kerrottavaa ja kuvia, pitää tulla päivittämään tänne kuulumisia! Tosiaan tämä loppuviikko on ollut ihanan vapauttavaa kun ei ole ollut koulujuttuja pohdittavana. Toki yksi raportti tuli muokata opettajan palautteen perusteella, mutta se oli ryhmätyö, joten ei yksittäiselle ihmiselle ollut liian suuri pala purtavaksi. Viime tekstissä kerroin, että mulla on kivoja suunnitelmia tiedossa ja menneellä viikolla tulikin käytyä Sunrise Avenuen keikalla ja seikkailemassa Haagissa sekä Groningenissa!

Sunrise Avenuen keikkaan. Kesällä bändi julkisti tekevänsä Euroopan kiertueen ja olevansa myös Amsterdamissa keikalla. Päätin jo silloin, että tolle keikalle haluan mennä, mutta kiertueen Amsterdamin keikka myytiin loppuun hetkessä. Tädin avustuksella sain kuitenkin myöhemmin käsiini liput ja niin sitä päästiin näkemään bändi livenä täällä.

Keikka oli huippu! Oltiin parvella, josta näkyi suoraan lavalle, joten näkymä oli koko ajan loistava. Lisäksi keikka oli klubilla, joten porukkaa ei ollut kuin parisen sataa ja bändi oli tosi lähellä. Hyvän musiikin ja erittäin karismaattisen Samu Haberin lisäksi oli hauskaa törmätä muihin suomalaisiin. Tätini oli lähettänyt mulle pienen Suomen lipun, jota heiluttelin keikan aikana. Tän lipun ansiosta yksi suomalaispariskunta hoksasikin mut ja oli tosi mukavaa jutella heille. Lisäksi narikkajonossa juttelin parille suomalaiselle, kun kuulin heidän puhuvan suomea.

Torstain keikka oli siis mahtava, mutta niin oli myös Haag, jossa kävin lauantaina. Aluksi mulla oli suunnitelmissa lähteä sinne Glorian (Hong Kongilaisen kaverini kanssa) mutta hän olikin Berliinissä tämän viikon, joten suuntasin sinne yksin. Haag on siis Hollannin kolmanneksi suurin kaupunki ja onkin hallinnollinen keskus, koska kaikki parlamentistä kuninkaan "työpalatsiin" sijaitsee siellä.

Kiertelin perusnähtävyydet eli Mauritshuis-museon, Het Binnenhofin (poliittisen keskuksen), Escher in the Palacen-museon, Noorleinde Palacen (yksi kolmesta kuninkaallisten virallisesta palatsista) ja Peace Palacen läpi. Kaikki toki ulkopuolelta, koska mulle riitti pelkät valokuvat ja tieto, että oon nähnyt nuo paikat. Sitten suuntasin Madurodamille, joka on siis miniatyyripuisto. Matkalla sinne huomasin ihan älyttömän kauniin luontopolun ja huonon suuntavaistoni vuoksi luulin sen vievän mua lähemmäs. Tosi asiassa luontopolku kierteli ja mutkitteli paljon ja itse asiassa ei auttanut yhtään matkassani. Mutta ainakin maisemat oli upeat siellä!

Vihdoin pääsin Madurodamille ja totesin jalkojeni olevan niin väsyneet ja kellon olevan jo sen verran, että ehkä parempi jättää välistä. Niinpä otin kuvat vaan edestä ja lähdin suuntaamaan merenrannalle. Vähän matkaa käveltyäni totesin olevani liian väsynyt (olin nukkunut edellisenä yönä ehkä 5 tuntia) kävelläkseni sinne, joten hyppäsin seuraavaan ratikkaan, joka vei mut rannalle vajaassa kymmenessä minuutissa.

Merenranta oli upea! Oli tosi tuulinen päivä (musta tuntuu että merenrannalla täällä Euroopassa tuulee aina, kun muistan Saksassakin ollessani rannalla olleen hirmu tuulista), joten aallot oli kovat ja selfieissä tukka hulmuaa. Rannalla oli myös satamalaituri, jossa oli kaikenmaailman ravintolaita sekä maailmanpyörä, johon ehdottamasti halusin. Maailmanpyörästä näin sitten toisella puolen meren ja toisella puolen Haagin kaupungin ja se oli siistiä. Lisäksi seuraava kohteeni Haagissa selvisi siellä.

Näin maailmanpyörästä käsin nimittäin mäkiä ja koska niitä ei ole Hollannissa, halusin tietenkin kävellä sinne! Varsinkin kun yhden korkeimman mäen päällä oli torni. En ole nyt varma oliko alue jonkinlainen puisto ja mikä tornin tarkoitus oli, mutta sieltä näki kivasti tän puiston yli sekä rannalle. Eikä siis puhuta mistään korkeasta mäestä, ihan normaali kumpare Suomessa :D

Sieltä sitten suuntasin takaisin keskustaan, jossa halusin käydä ihan vaan periaatteesta tsekkaa Suomen suurlähetystön ulkoa käsin ja ostamassa lahjatavaraliikkeestä postikortin, sillä päätin Utrectissä ollessani kerääväni postikortin jokaisesta Alankomaan kaupungista, jossa vierailen vaihtoni aikana. 

Etsiessäni lahjatavaraliikettä puhelimestani loppui akku ja matkalaturissani ei ollutkaan tarpeeksi virtaa, joten olin ilman puhelinta. Aluksi ajattelin ettei se haitannut että löydän liikkeen ehkä itsekin, mutta sitten tajusin bussilippuni olevani puhelimessa e-lippuna. Olin siis etukäteen ostanut Flixbus-liput, jotka maksoivat 5 euroa per suunta. En ollut kuitenkaan tulostanut lippuani ja akun loppuessa en päässyt matkustamaan bussilla takasin Amsterdamiin. Onneksi oli juna. jolla pääsinkin sitten takaisin Damiin, eikä sekään maksanut kuin vähän reilu 10 euroa, joten en nyt menettänyt paljon rahaa ja olinkin kämpille aikaisemmin, mikä oli hyvä sinänsä, koska seuraavana päivänä kutsui Groningen!

Olin suunnitellut meneväni Groningeniin joskus myöhemmällä ajankohdalla, sillä olin varannut tämän viikonlopun ja lauantain Haagille (normaalisti käyn vain yhdessä kaupungissa viikonlopun aikana), mutta koska yksi kaverini ehdotti että voisin tulla heidän kanssaan eikä mulla ollut tehtäviä odottamassa, päätin lähteä sinnekin. Groningen sijaitsee siis ihan Pohjois-Hollannissa ja on noin 2,5 tunnin junamatkan päässä. Hollantilaisille siis kaukana, mutta suomalaisena ja varsinkin kun Seinäjoki-Juva välin matkustaa maksimissaan 4,5 tunnissa, matka ei ollut minulle niin pitkä.

Groningenissa kierreltiin kaupungilla, kiivettiin Martinitoren-torniin sekä muut matkaseuralaiset piipahtivat taidemuseossa. Mä en sinne mennyt, koska en ole tajunnut ostaa museokorttia (joka siis todellakin kannattaa ostaa, jos yhtään kiinnostaa museoissa kiertely) mistä syystä olisikin tunnin kiertelystä (museo suljettiin viideltä) maksanut 10e. Sillä aikaa kiertelin rautatieaseman läheisyydessä ottaen kuvia ja käyden kaakaolla. Groningen ei ollut niin hieno kaupunki, siellä oli sekaisin vanhoja rakennuksia ja uusia kerrostaloja, joten se oli hyvin sekavan näköinen (varsinkin ylhäältä), mutta oli kiva kuitenkin sielläkin käydä. Nyt oonkin sit käynyt jo kymmenessä kaupungissa/kylässä täällä Alankomaissa!


Jälleen uusi puisto löydetty lenkkimaisemiksi
Het Binnenhof

Noordeinde Palace

Peace Palace


Luontopolun varrelta





Groningen

Martinitoren huipulta

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti